- ABN AMRO gaat de negatieve spaarrente voor klanten met meer dan 100.000 euro spaargeld beperken.
- De grootbank volgt hiermee vergelijkbare aankondigingen van ING en Rabobank.
- Banken sorteren voor op een verhoging van rentes door de Europese Centrale Bank. Variabele spaarrentes bij spaarbanken kunnen daardoor ook gaan stijgen.
- Lees ook: Wat is een slimme strategie met sparen: je geld langer vastzetten of nog even wachten op hogere spaarrente?
Het vooruitzicht van meer renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) leidt nu al tot actie bij grootbanken op de spaarmarkt.
Klanten van ABN AMRO die meer dan 100.000 euro spaargeld hebben betalen per 1 augustus minder negatieve rente. De bank maakte bekend het rentetarief te verlagen van min 0,5 procent naar min 0, 25 procent.
Als de Europese Centrale Bank besluit op korte termijn de rentes te verhogen, worden de negatieve rentes per oktober in zijn geheel afgeschaft. ABN AMRO volgt daarmee het voorbeeld van andere grootbanken ING en Rabobank.
Volgens ABN AMRO-baas Robert Swaak is het betalen van negatieve rente een fenomeen waar niemand op zit te wachten. Hij zegt voor de klanten blij te zijn dat daar een einde aan komt.
ABN AMRO volgt de lijn van ING en Rabobank. Vermogende spaarders bij ING hoeven vanaf 1 oktober geen geld meer te betalen over het vermogen dat ze bij de bank hebben staan. ING kondigde aan de negatieve spaarrente, die nu nog wel wordt gerekend bij klanten met meer dan een ton op de bankrekening, naar nul wordt gezet.
Afgelopen vrijdag kondigde Rabobank aan de negatieve rente voor spaarders met meer dan een ton op de rekening te verlagen naar minus 0,25 procent. Dit als reactie op de aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) om de depositorente, de rente die banken moeten betalen als ze geld bij de ECB stallen, te verhogen. Deze gaat in juli van -0,5 procent naar -0,25 procent.
Knot: rente ECB kan flink hoger in september
De Europese Centrale Bank (ECB) zal zijn rentetarieven in september met meer dan een kwart procentpunt moeten verhogen als de vooruitzichten voor de inflatie niet veranderen. Dat heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) aangegeven in een gesprek met de Franse krant Le Monde.
"Als de omstandigheden hetzelfde blijven als vandaag, zullen we de rente met meer dan 0,25 procentpunt moeten verhogen", verklaarde Knot, die een van de beleidsmakers is bij de ECB. Hij gaf ook aan dat er een "reële kans" is dat de rente bij de rentevergaderingen van de ECB in oktober en december opnieuw omhoog gaat. Met de rentestappen wil de centrale bank de hoge inflatie in het eurogebied beteugelen.
De ECB is van plan de rente in juli voor het eerst sinds 2011 weer te verhogen, werd vorige week aangekondigd. De rentetarieven gaan dan naar verwachting met een kwart procentpunt omhoog.
In september zou vervolgens een nieuwe renteverhoging moeten volgen, maar de omvang daarvan werd nog niet genoemd. De ECB hield vorige week ook nog een slag om de arm omdat het definitieve besluit over de rentestappen genomen zal worden in de vergaderingen in de betreffende maanden.
De verwachte renteverhogingen van de ECB hebben waarschijnlijk directe gevolgen voor de variabele spaarrentes en mogelijk ook voor de depositorentes waarbij spaargeld voor langere tijd vaststaat. Het is aannemelijk dat banken hierop reageren met verhogingen van spaarrentes.
De meeste variabele spaarrentes liggen nog rond de 0 procent. Uit gegevens van de site spaarinformatie.nl blijkt dat de hoogste depositorente momenteel 1,6 procent bedraagt als je spaargeld voor tien jaar vastzet. Wel zijn diverse depositorentes de afgelopen maanden al licht gestegen.